Johns Hopkins Üniversitesi Whiting Mühendislik Fakültesinde çalışan yardımcı makine mühendisliği profesörü ve makalenin kıdemli yazarı Axel Krieger şöyle aktarıyor: “Bulgularımız, ameliyattaki en karmaşık ve hassas işlerden birini; bir bağırsağın iki ucunu yeniden birbirine bağlamayı otomatik hale getirebileceğimizi gösteriyor. İşlemi dört hayvan üzerinde gerçekleştiren STAR, aynı işlemi gerçekleştiren insanlara kıyasla çok daha iyi sonuçlar elde etti.”
Araştırmacıların geliştirdiği yeni robot, yüksek seviyede tekrarlı hareket ve kesinlik gerektiren bir işlem olan bağırsak anastomozunda (uç birleştirme) üstün başarı göstermiş. Bir bağırsağın iki ucunun birbirine bağlanması, bağırsak ameliyatlarının belki de en zorlu adımı. Bu işlem esnasında cerrahın yüksek hassasiyet ve kararlılıkla dikiş atması gerekiyor. En ufak bir el titremesi veya yanlış atılan dikiş, hasta için feci sonuçlar doğurabilecek bir sızıntıyla sonuçlanabilir.
Krieger’in aktardığına göre yumuşak doku ameliyatı, öngörülemez olması ve robotları hızlıca uyum sağlayarak beklenmedik engellerin üstesinden gelmeye zorlaması sebebiyle özellikle zor bir işlem. STAR ise ameliyat planını tıpkı insan bir cerrahın yapacağı gibi anlık şekilde uyarlayabilen yeni bir kontrol sistemine sahip.
“STAR’ı özel kılan şey, kendisinin plan yapabilen, uyum sağlayabilen ve yumuşak dokudaki ameliyat planını asgari insan müdahalesiyle yürütebilen ilk robot sistemi olması” diyor Krieger.
STAR’ı, Kang ve öğrencilerinin geliştirdiği yapısal ışık* tabanlı üç boyutlu bir endoskop ve makine öğrenimine dayalı bir takip algoritması yönlendiriyor. “Akıllı cerrahi robotların daha akıllı ve daha güvenli hale getirilmesi için üç boyutlu ileri bir makine öğrenim sisteminin gerekli olduğuna inanıyoruz” diyor Kang. (* Yapısal ışık: Belli bir ışık desenini sahneye yansıtma işlemi).
“Robotik anastomoz yardımıyla,
yüksek kesinlik ve yinelenebilirlik gerektiren ameliyat işleri
cerrahi beceriden bağımsız olarak her hastada daha hassas ve daha
kesin biçimde gerçekleştirilebilir.” diyor Krieger. “Yeni
gelişmenin, hasta bakımından daha öngörülebilir ve daha
istikrarlı sonuçlar doğuran demokratik bir ameliyat yaklaşımıyla
sonuçlanacağını düşünüyoruz.”
(Robotların, cerrahın elinin
titremesi veya başka aksiliklerin olmasına vesile olmadan hassas ve
kesin hareketlerle iç organların dikişlerini
gerçekleştirebileceğini anlatıyor Krieger, örneğin seri
üretimdeki kesinliğin, aynı standardın sağlanması gibi. Böylece ameliyatlardaki
olası hatalar olmayacaktır. Hastalar için demokratik olacaktır,
eşit başarı sağlanacaktır.)
Haberin Tamamı: Bir Robot İlk Defa Kendi Başına Yumuşak Doku Ameliyatı Yaptı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder