21 Ocak 2016 Perşembe

Konferans: Sara Seager: Güneş sistemimiz ötesinde gezegen arayışı

"Bu da güneşimiz, Beyaz güneş ışığı, yağmur damlası tarafından değil de, spektrograf tarafından ayrilirsa. İşte tüm bu koyu, dikey çizgileri görebilirsiniz. Kimisi çok ince, kimisi geniş, kimisinin köşeleri gölgeli. Astronomlar, gökkubbedeki nesneleri böyle inceliyor, abartısız yüzyıldan fazla süredir. Burada her farklı atom ve molekülün kendine özgü dizilimi var, bir parmak izi diyebiliriz. Biz dış gezegenlerin atmosferlerini buna göre inceliyoruz."
(Yeni gezegenler bulmak için keşif gezileri pek yoğun olmayacaktır, yani gelecekte mümkün olduğunda bile. Çünkü masraflıdır. Zaman alır. Daha kolay yöntemler gelişmektedir. Gezegenin ışık analizi, içeriği hakkında ipuçları verir. Böylece sadece çok özel olduğu fark edilen gezegenlere keşifler düzenlenerek verimlilik sağlanacaktır.)

"Hayat izlerini bulmada isabet ettirecek bir yol bulduk. Starshade (Yıldız gölgeleyici) adını verdiğimiz bir kavramın çok özel bir aşaması üzerine olan iki yıllık bir projeyi yeni bitirdik."

"Ve bu yapı teleskoptan onbinlerce km uzağa uçmalı. Çapı onlarca metre civarında. Amaç, yıldızdan gelen ışığı bütünüyle engelleyip gezegenleri doğrudan görebilmek. Işığın kırınım fiziği nedeniyle çok özel bir şekle sahip olmalı. Üzerinde çalıştığımız bu proje, inanamayacağınız kadar zor. Bir film düzeneği olduğunu düşünmeyin diye gerçek bir fotoğraf göstereyim. Bu, laboratuvarda ikinci nesil Starshade sınama ortamı. Bu durumda, ana kirişin uzaydaki geniş telsiz dağıtıcılarının artıklarından beslendiğini bilmenizi isterim."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder