25 Ocak 2016 Pazartesi

Konferans: Joe DeSimone: 3B yazıcılar 100 kat hızlı olsaydı neler olurdu?

“Terminatör 2'deki T-1000 sahnesinden esinlendik ve neden bir 3B yazıcı bu şekilde çalışmasın diye düşündük. Harika bir obje yapmak üzere gerçek zamanlı olarak, hiçbir atık olmadan sıvı içinden çıkan bir objeniz var. Evet, aynı filmdekiler gibi. Hollywood'dan esinlenip gerçekte bunun olması için yollar bulabilir miydik? İşte bu bizim uğraştığımız şeydi. Bizim yaklaşımımız, bunu yapabildiğimiz zaman, aslında 3B baskının üretim süreci olmasını önleyen üç soruna çözüm getirebilmiş olmaktı.”

“...3B baskı çok uzun sürüyor. 3B ile basılan parçalardan daha hızlı büyüyen mantarlar var. (Gülüşmeler)”
(Üretime yetişemiyor. 3B Yazıcılara üretimde pek sık rastlanmıyor olmasının önemli bir nedeni buydu!)

“Sonuç oldukça şaşırtıcı. Geleneksel 3B yazıcıdan 25 ila 100 kat daha hızlı, ki bu da oyunu değiştiriyor.”

“İşte burada. Bu harika. Bunun gibi bir şeyin sahnede başarılı olmaması riskini hep alırsınız, değil mi?
Ancak harika mekanik özelliklere sahip malzemelere sahip olabiliriz. İlk defa yüksek esneklik veya yüksek nemlendirmeye sahip elastomerlere sahip olabildik. Örneğin, titreşim kontrolü veya iyi lastik ayakkabıları düşünün. Olağanüstü mukavemete, yüksek dayanım-ağırlık oranına, gerçekten dayanıklı materyallere, gerçekten harika elastomerlere sahip malzemeler yapabiliriz. Bunu burada seyirciye atalım. Yani harika malzeme özellikleri.”

“Acil bir durumda stente ihtiyacınız olduğunu düşünün, doktorun standart büyüklükteki bir stenti raftan alması yerine, sizin için, kendi anatominiz için, kendi kanallarınızla tasarlanan, 18 ay sonra kaybolacak özelliklerle acil durum anında gerçek zamanlı olarak basılan bir stente sahip olmak: Gerçekten oyunu değiştirici. Ya da dijital dişçilik ve hâlâ dişçi koltuğundayken bu tür yapıları yapmak. Kuzey Karolina Üniversitesi'nde öğrencilerimin yaptığı yapılara bakın. Bunlar inanılmaz mikro ölçekteki yapılar.”

“Silikon endüstrisindeki eksiltici teknikler bunu çok iyi yapamıyor. Devre levhalarını o kadar iyi aşındıramıyorlar. Ancak bu süreç çok hassas, bu objeleri aşağıdan yukarıya katmanlı imalat ile büyütebiliyoruz ve onlarca saniye içinde harika şeyler yapabiliyoruz, yeni sensör teknolojileri ortaya çıkarabiliyoruz, yeni ilaç teslimi teknikleri, yeni yonga üstünde laboratuvar (lab-on-a-chip) uygulamaları, gerçekten oyunu değiştiren şeyler.”
(3B Yazıcılar mevut olmasına rağmen, geleneksel üretim maddeyi yontarak şekil veriyor, hâlâ. Ancak 3B baskının hızlanmasıyla buna gerek kalmayacak gibi. Madde, katman katman basılarak 3 boyutlu şekil verilebilecek.)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder