Birkaç Alman programcı Terravision adında bir proje geliştirirler. Yıl 1995'tir. Dünyanın istenilen bir bölgesini kuş bakışı görmek mümkün oluyordu. Bir süre Google'ın programcılarıyla görüşürler. Projenin yazılım kodlarını gösterirler. Google'la işbirliği yapmayı hayal ederler. Ama bağlantı devam etmez. Birkaç yıl sonra Google'in Google Earth'i sunduğunu görürler. Şaşırırlar. Google Earth, Terravision'dan doğmuştur sanki. Google Earth'in, Terravision'ın yazılım kodlarını kullandığını iddia ederler. ABD'de patent ihlali davası açarlar. Ama bekledikleri gibi sonuçlanmaz. Mahkeme, Google Earth'de Terravision'dan farklı bir yazılım yöntemi kullanıldığına karar verir. Bir patent ihlali olmadığına karar vermiştir.
Google Earth'ın kodlarının ne kadarı Terravision'a benziyordu. Gerçekten büyük bölümünü kopyalamış mıydı Google!
Şöyle düşünelim. Hazırlamak neden birkaç yıl sürdü, eğer kodları kopyaladılarsa. Hemen ertesi yıl Google Earth'ı sunabilirdi Google. Google Earth 2001'de yayınlandı, oysa Terravision 1995'de tanıtılmıştı. Mahkemenin hatalı karar verdiğini varsayalım. Dizide değinilmeyen bir husus var. Terravision'ın geliştiricileri, davayı temyize götürürler. Çok fena hayal kırıklığına uğrarlar. Önceki mahkemenin kararı onaylanır. Üstelik patentleri de iptal edilir. Üst mahkemenin de hatalı kararı tekrarlama olasılığı var mıdır!
Mahkeme kararları şöyleydi:
Mayıs 2016'da, Birleşik Devletler Delaware Bölge Mahkemesi jürisi, "SRI TerraVision" olarak bilinen bir Stanford Araştırma Enstitüsü (SRI) coğrafi görselleştirme sisteminin Terravision'dan daha önce kullanıldığını tespit etti.(1)
Ekim 2017'de Federal Devre Temyiz Mahkemesi bu kararı onayladı ve Art+Com'un patentini geçersiz kıldı.(2)
Terravision'ın geliştiricileri, Google'in kendi yöntemlerini kullandığını iddia ediyorlardı. Ama kendilerinin Stanford Araştırma Enstitüsü'nün yöntemini kullanmaları oldukça ironik olmuş. Belki patentli bir yöntemi kullandıklarının farkında değillerdi. Sonuçta patentleri geçersiz olur.
Google'dan kendi patentleri kapsamında bir lisans almasını istemişlerdir. Bu gerçekleşmemiştir. Belki ufak tefek ilhamlar mı vardı sadece! Acaba bu Alman programcılar, yaptıkları projeye çok fazla anlam yüklemiş olamazlar mı! Dolayısıyla beklentileri çok yüksekti. İşte bu yüzden böyle hayal kırıklığına uğramış olamazlar mı!
Kaynaklar:
1. Terravision
(bilgisayar programı)
2. Terravision
(bilgisayar programı)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder