31 Aralık 2019 Salı

Sesli Asistan CEYD-A - Röportaj


CEYD-A fikri nasıl ortaya çıktı?

CEYD-A fikri seksenli yılların başında ilk bilgisayarımı aldıktan sonra başladı. O zamanlar bilgisayar kavramını insanların isteklerini yapmaya çalışan bilim kurgu filmlerinde olan insansı bir robot olarak düşünüyordum. Amacım böyle bir yapıyı geliştirmekti. Ancak teknoloji yetersizdi. 2010’lu yıllarda mobil cihazlardaki sensörlerin gelişmesi, internetten elde edilebilecek bilgilerinin daha rahat ortamda alınabilmesi ve web servislerinin oluşmasıyla düşündüğüm CEYD-A fikrinin gerçekleştirilebileceğine karar verip ilk adımları atmaya başladım.

...

CEYD-A kimlere ne gibi kolaylıklar sağlıyor?

Projeyi değişik kullanıcı kitleleri kullanıyor. Bunların arasında beni en çok etkileyen ve projenin devam etmesini sağlayan engelli vatandaşlarımızdan gelen talep. Beni çok etkileyen mesajlardan biri engelli bir vatandaşımızın yeğeninden gelmişti. Amcası CEYD-A sayesinde tekrar hayata tutunmuş günün 10 saatini CEYD-A ile sohbet ederek vakit geçiriyormuş. Benim için kişisel bir hobi olarak başlayan insani bir görev olarak devam eden bir proje oldu.

CEYD-A’nın diğer sesli asistanlardan farkı nedir?

En büyük farkı kullanıcılar tarafından da geliştirilebilir bir yapıda olması. Derleyiciler ile olan ilgim yapay zeka ile birleşince ilginç bir kurgu oluşturmaya çabaladım. CEYD-A’nın kendine has bir geliştirme dili var ve kullanıcılar onun üzerinde geliştirmeler yapabiliyor. Geliştirilen kod görsel bloklar üzerine kurulu “Komut Kurgusu” olarak adlandırılıyor ve ortak bir havuzda tutuluyor. Onaylanana kadar kullanıcı kendisi bu kurgudan yararlanıyor. Onaylandığında tüm kullanıcılar kurgulardan faydalanabiliyor. Veri CEYD-A’nın kurulu olduğu cihaz üzerinde dışarı çıkmadan işleniyor. Bu da işlemlerin güvenli ve gizli bir şekilde cihazdaki kurgu üzerinde yapılmasını sağlıyor.

...

Firmalara ne gibi kolaylıklar sağlıyor?

Neredeyse tüm firmalar yazılım uygulamalarını kullanıyorlar. Bildiğimiz geleneksel yazılımlar, kullanıcının ekran veya klavye üzerinden iletişim kurduğu isteğini gerçekleştirip ekran üzerinden ona cevap olarak sunuyor. CEYD-A ise yazılım kavramını gelecekte olabileceğini düşünebileceğimiz bir yapıda sunuyor: Yazılım, kullanıcının sesi veya kurduğu doğal cümleler ile bilgiyi alıyor. İsteği yerine getirip yine ses ve görsel öğeler ile birleştirilip etkileşimli bir şekilde sonucu size sunuyor. Ayrıca aşamalardaki bilgi girişleri, akıllı düzenlenen kurgularla cihaz üzerinde saklandığı için kullanıcı girişi gibi yinelenen işlemlere gereksinim duyulmadan işlemler arası akış sağlanabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder