7 Mayıs 2014 Çarşamba

Haber: Kendi kitabını kendin yayınla

Google Play'de, Windows Store'de binlerce yazılım mevcuttur. Çünkü insanlar kendi yazdıkları ufak programlarını bu internet mağazalarında kolayca yayınlayabiliyorlar. Böylece pek çok insan az maliyetle program yazıp, satabiliyor. Amatör programcıların kendilerini sınaması için fırsat oluyor. Mağazalar ufak bir komisyon alıyor ama yayınladığı programdan epey para kazanmış insanlar var.

...Yazarlar kitaplarını zaten bilgisayarda elektronik metin olarak yazıyor. Bu metin dosyasını matbaaya hazırlamak, kağıt sarf etmek yavaş yavaş olağan dışı görünmeye başlıyor. MP3 dosyalarını analog kasete dönüştürmeye andırıyor, normalde üzerinde işlem yapılabilsin, kalitesi korunsun diye kasetten MP3'e dönüştürülür. Mesela Google'ın kütüphanelerdeki kitapları tarayarak elektronikleştirdiğini hatırlayın. O metin dosyalarını bir yazılımla nispeten kolayca e-kitaba çevirmek oldukça ucuzdur. Baskı, kâğıt, ciltleme, nakliye, depolama gider kalemleri ortadan kalkmıştır. Böylece yayınevlerinin kitap fiyatlarını düşürmek için daha çok imkanları olacaktır. Hızla raflarda (sanal raflarda!) yerini alır. Kağıt olmadığından basım kalitesi dert edilmez. Baskısının tükenme olasılığı yoktur. Hem kitabın ne kadar tutacağını düşünüp kaç adet basılacağına kafa yormaya da gerek kalmaz. Sadece küçük bir kesimin ilgisini çekeceğinden çekinilerek basılmayan sıra dışı konulardaki kitaplara şans verilebilir. Bağımsız yazarlar, masraflı olmadığına göre kitaplarını kendileri yayınlayabilir. Ve kitap çeşitleri artar.”

Şeklinde yazmıştım. Buradan o yazıma erişebilirsiniz. Bu öngörü, pazarlamadan öte artık gerçeğe dönüşüyor. Amatör yazarlar yayınevleriyle anlaşmak zorunda kalmıyor. Ayrıca dar bir kesime hitap edecek kitap projelerinin rafa kaldırılmasına gerek yok. İnsanlar yazdıkları kitapları, denemeleri e-kitap mağazalarına kolayca yüklüyorlar. Böylece Google Play'deki programlar gibi çeşit artıyor. E-Kitap Endüstrisinin birçok amatör yazarı yüreklendirdiğini görebiliyoruz...

Haber:

Poppy J. Anderson, kitabını kendi yayımlayanlardan. 15 ayda 250 bin kitap satmayı başarmış.
"İlk yıl 50 kişi kitabımı okusa çok mutlu olurum diye düşünmüştüm. Ama bu kadarını beklemiyordum."
31 yaşındaki yazar aslında sadece kendisi için yazıyor ama yine de yazdıklarına yorum yapılmasını dilermiş. O nedenle de yazarların kendi kitaplarını yayımlayabilmesi onun için bulunmaz fırsat olmuş.
"2012 yılında Frankfurt Kitap Fuarı'nda yazarların kitaplarını kendilerinin basabileceğine dair bir haber gördüm. Ve herhangi bir ajans, yayın evi olmadan ve risk almadan kitap yayımlayabilmek çok ilgimi çekti."
KAZANCIN YÜZDE 70'İ YAZARA 
Yazar, Poppy J. Anderson adıyla ilk aşk romanını bir internet platformu üzerinden yayımladı. 2 euro 99 cent olan kitap, iki ay içinde en iyi 100 elektronik kitap listesine girdi.
Yazar hâlihazırda uluslararası ilişkiler bölümünde doktorasını yapıyor. Ancak bilimsel çalışmalarının yanı sıra yazar Poppy Anderson kimliğini de çok seviyor. Kitabın ticari işlerinden internet platformu sorumlu. Yazara, kazancın yüzde 70'i ödeniyor. Ve Poppy Anderson'ın kitabı 8 bölümlük bir seri olacak.
ZİRVEYE ÇIKTI Berlinli korku yazarı Nika Lubitsch romanı "7. gün" için yayın evi bulamadığından internet üzerinden yayımlamayı denemiş. E-kitaplar listesinde zirveye çıkan roman bugüne kadar tam 100 bin kez indirildi.
Bir diğer örnek ise Jonas Winner. Polisiye serisi Berlin Gothic ile yayınevinden çıkan bir kitabın başaramadığını başarıp, 66 gün e-kitap listesinde 1 numara kaldı.
Hâlihazırda Almanya'da yıllık 90 bin yeni kitap basılıyor. Yazarların kitaplarını kendilerinin yayımlayabilmesiyle bu sayının bir kaç yıla ikiye katlanacağı tahmin ediliyor.
DW Türkçe
Güncelleme: 11:15 TSİ 28 Nisan. 2014 Pazartesi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder