İnsanların evleri vardır. Arabaları vardır. Kimse onları ellerinden alamaz. Bunların mülkiyetinin o kişilere ait olduğu yasal belgelerde belirtilir. Peki internette durum nedir. İnsanlar internette çeşitli içerikler paylaşır. Facebook’tan Instagram’dan resim paylaşır. X\Twitter’dan metin paylaşır. Youtube’dan video paylaşanlar vardır. İnsanlar paylaştıkları bu içeriklerin kendilerine ait olduklarını düşünürler. Gerçekten öyle midir. Facebook, kişinin paylaştığı bir resmi silebilir. Youtube, kişinin paylaştığı bir videoyu silebilir. İnsan paylaştığı bir içeriğin silindiğini görünce üzülebilir. Buna itiraz edebilir. Ama elinden çok fazla bir şey gelmeyecektir. Demek ki kişinin paylaştığı o içeriklerin mülkiyeti kendisine ait değilmiş. O içeriklerin mülkiyeti paylaşılan platforma aitmiş!
Facebook’ta paylaşılan bir resim ya da X\Twitter’dan paylaşılan bir metin çok mu önemli. Silinse ne olur. O içeriklerin mülkiyetle korunması gerçekten gerekli mi. Bazı içerikler çok önemli olmayabilir. Ama oluşturulan bazı içerikler değerlidir. Platformlar kişinin paylaştığı içerikler üzerinden para kazanır. Örneğin kişi Youtube’a video yükler. Youtube bu videonun arasına reklam sokarak para kazanır. Ama videoyu oluşturan kişi çok pay alamaz!
İnternet gelişiyor. Gelecekte insanlar daha gelişmiş içerikleri internete yükleyeceklerdir. Ve o içeriklerin mülkiyetinin kendilerine ait olmasını hissetmek isteyeceklerdir. Mülkiyeti kendilerine ait olduğuna göre reklamlardan filan daha büyük pay almak isteyeceklerdir.
İnternette paylaşılan verilerin mülkiyeti korunamadığı zaman daha ciddi sorunlara da neden olabilir. The New York Times, OpenAI'nin kendi içeriklerini izinsiz olarak kullanarak ChatGPT’nin eğittiğini ve bu sayede haksız rekabet yarattığını savunuyor. Bu nedenle OpenAI’ya ve Microsoft’a dava açtı. Başka bir örnek. 6 Ocak Kongre baskınından sonra Donald Trump’ın X\Twitter hesabı, şiddeti öven paylaşımları gerekçesiyle kalıcı olarak kapatılmıştı. Yani Donald Trump’ın bile hesabının mülkiyeti kendisine değil X\Twitter platformuna ait!
Bu konferans insanların internetteki içeriklerinin mülkiyetinin platformlara değil kendilerine ait olmasının nasıl mümkün olacağını anlatıyor. İlginç bir bakış açısı.
Metaverse deyince aklınıza duyusal uyaranlarla bizi içine alan gerçeğe yakın deneyimler yaşatan 3D sanal gerçeklik alanları geliyor olabilir.
Hayır, benim bahsettiğim metaverse, web3 ve blockchain ile desteklenen açık metaverse. Bahsettiğim hazineler, veri tabanına erişim nesnesi hazineleri. Merkezi bir otoritesi olmayan, topluluklarının kontrolü altındaki 12 milyar dolar. Açık metaverse’ün altında yatan bankacılık sisteminin adı DeFi’dir. Daha önce DeFi yani merkeziyetsiz finansı duymuş olabilirsiniz ama açık metaverse’ün bir parçası ve parseli olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Bu açık metaverse’ün tamamı, blockchain ile destekleniyor ve şu anda hâlâ çoğunlukla web2 aşamasında olan internetin gelecek sürümü olacağına gerçekten inandığımız web3′ün bir bölümünü oluşturuyor.
Açık metaverse’e erişmek için süslü püslü sanal gerçeklik gözlüklerine gerek yok. Sadece eski, sıkıcı iki boyutlu bir ekranınız olsa yeter. Böylece zengin ve refah seviyesi yüksek bir evrene girebilirsiniz milyonlarca dijital vatandaşıyla sanal dünyaları, ticari faaliyetleri işletmeleri ve deneyimleri barındıran kapitalist toplumların evreni. Hayatlarımız zaten şimdiden çok güçlü sanal unsurlara sahip. Yaşadığım yer olan Asya’da, her gün internette 9 saatten fazla zaman geçiririz. Bu uyumadığımız saatlerin büyük bir kısmı. Muhtemelen çoğumuz için durum bu, sabah ilk yaptığınız şeyin ne olduğunu düşünün.
Ancak bu sanal gerçeklikte köylüler gibiyiz; ortaçağlı lordlarımızın topraklarında çalışıyoruz. Mülkiyetimiz yok, hiçbir hakkımız yok. Dijital varlığımız bu platformların herhangi birinden aniden herhangi bir kanuni prosedür olmadan silinebilir. Çevrimiçi olduğumuz zaman bize ait olmayan ağların değerini arttırıyoruz. Zamanımız, dikkatimiz ve yaratıcılığımız sömürülürken aynı anda büyük miktarlarda veri yaratıyoruz. Ve veri kaynakların en değerlisidir. Öncelikle veri adını sıklıkla duyduğumuz bütün yapay zekâ uygulamalarına güç verir. Veri yoksa ne ChatGPT olur ne de sürücüsüz arabalar. Yapay zekâ sektörünün bütün temeli verilerimiz üzerine kuruludur. Sadece yapay zekâ değil. Her sektör verilerimizin peşinde.
Veri artık yeni iş gücü. Karşılığını yeteri kadar alamıyoruz. Veriyi biz yaratsak da bugün yalnızca internet yayıncıları ve platformlar ona sahip olabiliyor. İçinde yaşadığımız dünya web2 dünyası, web3 ve blockchain bunu değiştirebilir çünkü web2′den farklı olarak nihayet artık tam dijital mülkiyete sahip olabileceğiz.
Varlıkların mülkiyeti beraberinde
ekonomik özgürlük getirir. İstediğimiz şekilde iş yapma
özgürlüğü. Ayrıca bu varlıkların mülkiyetiyle bağlantılı
tüm ağ etkilerinden pay almamızı sağlar. Sırf bir şeylere
sahip olalım diye kurulan işleri düşünün. Arabalarımız,
içinde yaşadığımız evlerimiz veya hatta telefonlarımız olmasa
bütün bu işler olmazdı. Mülkiyet ayrıca kişiliğimize de hitap
eder Birşeyleri bize ifade ettikleri anlam için satın alırız.
Kendimizi ifade etmek moda, mücevher ve evet hatta NFT’ler gibi
şeylerin aidiyeti.
...
Birşeyleri satın
alma nedenimiz aslında bir hikâyeyi sahiplenmek, belirli bir
kültürde ya da sosyo ekonomik grupta kendimize yer edinmek,
kimliğimizin bir parçası olarak gördüğümüz topluluğa dahil
olmaktır. Aynı şey açık metaverse için de geçerli. Mülkiyet,
kimlik, kültür ve topluluk çoğumuz için bir ürünün mutlak
faydasından çok daha önemli konulardır.
...
Metaverse’de sanal arazi gibi bir NFT’ye sahip olduğunuzda bir paydaş olursunuz. Bir mülk sahibi olursunuz. Web3′te bir varlığa sahip olmak katılmak istediğiniz ağdaki bir payı temsil eder. Instagram’da bir şey paylaştığınızda yarattığınız değer için sosyal ağdan küçük bir pay elde edeceğinizi düşünün. Açık metaverse’ü temelinde sağlam dijital mülkiyet hakları yatan yeni ekonomi ve toplumlar inşa etmek olarak düşünün.
Bu bizim için çok önemli bir fırsat pek çok kişinin geride bırakıldığı hak ettiğini alamadığı hissedar kapitalizmi modelinden her paydaşın söz sahibi ve hak sahibi olabileceği paydaş kapitalizm modeline geçiş yapma fırsatı. Bana göre tokenleştirme ve web3′ün olayı tam olarak bu. Açık metaverse’ün anlamı bu.
Tokenleştirme
belki de dijital fikri mülkiyet haklarımızı korumanın en iyi
yoludur. Stok fotoğrafçılık şirketi Getty Images Stable
Diffusion kurucularına dava açtı çünkü yapay zekâ modellerinin
eğitiminde onlara ait fotoğrafları kullandıkları apaçık
ortadaydı. Davayı Stable Diffusion bu denli dikkatsiz olduğu için
açabildiler. Oluşturulan görüntülerin her yerinde Getty Images
filagranı görünüyordu.
...
Bugün yarattığımız bütün veriler bize bir gelir sağlamalı. Ve mülkiyet haklarının getirebileceği diğer tüm ayrıcalıkları. İşte bu yüzden web3 genellikle mülkiyetin interneti olarak tanımlanır. Mülkiyet her zaman refahın temel dayanağı olmuştur. Mülkiyet hakları ve ulusların zenginliği arasında net bir ilişki var. Kanada ve ABD gibi sağlam mülkiyet hakları olan ülkeler çok yüksek gayri safi yurt içi hasıla ve refah seviyesine sahiptir güçlü girişimci ve kapitalist aktiviteleri vardır. Sağlam mülkiyet haklarına sahip olmayan ülkeler ise düşük gayri safi yurt içi hasılaya sahip dünyanın en fakir ülkeleridir. Sağlam mülkiyet hakları olan ülkelerin buna paralel olarak daha fazla özgürlükleri vardır.
Tam dijital mülkiyet hakları bize daha adil daha kapsayıcı bir kapitalizm kurma şansı tanır. Bize, kapitalizmin yüzyıllardır sağlamış olduğu teşvikleri sağlayacak girişimcilik ve inovasyonun gelişmesine katkıda bulunacak bir kapitalizm. Bunu dijital bağlamda zaten görebiliyoruz. Geçen yıl, NFT’ler 24 milyar dolarlık satış hasılatı yarattılar. Bu hasılatın büyük bir kısmı, NFT’lerin yaratıcılarına ve sahiplerine gitti. Spotify gibi web2 platformları, aynı yıl hasılatın sadece üçte birini dijital içerik yaratıcılarına verdi.
George Washington ünlü bir sözünde, “Özgürlük ve mülkiyet hakları ayrılmaz şeylerdir. Biri olmadan diğerine sahip olamazsınız.” der. Bu sanal dünya için de geçerli. Dijital özgürlüğümüzü garanti altına almak herhangi bir platforma veya gelecekteki yapay zekâlara köle olmamak için tam dijital mülkiyet haklarına sahip olmalıyız.